Friday, March 20, 2009

Susah hati

Semalam 19hb mac, 2 kejadian yang dianggap dugaan
Allah yang berat jugak bagiku..Mula2 sekali kamera
ku hilang dalam masa sejam ja selepas tertinggal
atas meja dimakmal konkrit di DKLS Quarry & Premix
S/B.Sedang aku kalut2 nak amik result ujian konkrit,
Juruteknik JBA bergegas keluar.Jadi aku turut
serta keluar tanpa kamera yang letak kat atas meja
disitu.Cuma kami berempat berada disitu.kami semua
memang sudah lama kenal.Kehilangan kamera semalam
betul2 memperlihatkan tembelang si pencuri.Walaupun
ku tahu si pengambil itu,tapi dia itu tetap tak mahu
mengaku...jika dia tidak rasa bersalah dalam hati,
takpalah..sudah lumrah, harta jadi rebutan pada
manusia sekarang ini tanpa mengira muslim atau tidak.
Walaupun bukan hak kita,rasa irihati,busuk hati dan
tamak menguasai diri untuk memiliki barang yang diingini
apatah lagi kuasa..

Tetapi bukan semua orang tamak dan tak amanah.Kejadian di
Ipoh yang berlaku pada Boss aku dikedai restoran dimana
dompetnya yang mengandungi duit RM2000 telah terjatuh
semasa minum.Pekerja asing yang ternampak terus menyerahkan
dompet itu ke tuan kedai dan ia disimpan rapi.Bila Boss tu
datang balik,tuan kedai terus menyerahkan dompet tersebut
berserta isi RM2000 itu.Walaupun mereka warga asing yang
datang jauh tapi sifat amanah itu masih terselit di jiwa
dan minda mereka.Bila difikir balik,kenapa si muslim tadi
menjadi begitu?Entahlah..mungkin kesempitan hidup kot,
tapi itu bukan alasan yang jujur untuk teruskan kehidupan.

Kejadian ke2.mm..perhubunganku putus ditgh jln lagi.no aweks.
I'm single back at 30..dah takda jodoh.Lambat lagi la mak
aku nak tgk aku kahwin.Bila berjauhan ni,banyaklak dugaan.
hati kena yakin dengan pasangan anda..kalu tak yakin
maka was-was dihati akan jadi api.Lebih baik jangan
teruskan jika tak yakin dan tiada kepercayaan keatas pasangan
anda..sebolehnya untuk selesaikan adalah dengan bertolak-ansur..
Tapi ni la padahnya bila kerja..kerja..kerja tak kira siang
malam,hari minggu pun kerja..
jadilah "no life to enjoy"....boleh lah masa aku digunakan untuk
menjenguk org tua ku yang sakit sekarang..dugaan ni mematangkan hidup...

8 comments:

LiPaNkEtaWa said...

1.nikon ang tu ka yg ilang?
kirim ngn aku la weh pakai canon ixus plak..
2.mcmna boleh kantoi plak ni..ari tu kata dh ok..sbb tu aku pesan kat ang..ang xmo dgq..ketegaq..

anyway..aku bsimpati ngn ang..
kuatkn semangat kawan..

UXOP said...

Lipan...
canon tu mahal la..aku xmampu.canon brother kita buleh la..projek punya..
ko pun sama weh..igt kita dh tua ni..hahaha

hanis said...

sabar eh

UXOP said...

Cik Hanis,
Tima kaceh..tp tak leh sabar je..kena berusaha sekali supaya tak terjadi benda yang sama 2x..
APa pun sabar adalah ubat yang terbaik..

man_helang said...

ahhh...lu memang ramai simpan awek...mane pompuan leh caya...ingat aku nak simpati ke...bleh jalan la....lipan leh la ko tipu...

UXOP said...

man,
eksen kau ya..aku call xmau angkat.
aku simpan awek?ingat aku cam lipan ke...dia pun dh tua tp masih xmau sedar diri..kuh.kuhkuh

Qaseh.Darwisy said...

heheh..sbr bro..dugaan hidup..

UXOP said...

Ninie..
Sabar2..hidup selalu camni..kalu tak dh lama tak hidup..hehe

Islamic Clock