Sunday, October 19, 2008

Saujana mata memandang.....berdegup-degup jantung nk luruh



1.)Pemandangan banjaran Titiwangsa diambik disalah satu puncak Bukit Perak, Kedah...gambar masa buat projek tangki air Jeniang ....ni citer lain
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



2.)Pemandangan diatas kren menara (tower crane) setinggi 60m dr paras bumi...


3.))Pemandangan sawah padi dr atas tower crane di Anak Bukit,Alor Setar,Kedah







Gambar sawah ni aku amik masa keja dulu...aku dicabar Bang Rokim (operator tower crane 2)...operator tower crane 1 namanya Sokid. Kami ada 2 tower crane.Bang Rokim cabar aku sbb dia kata aku penakut utk naik atas.....Cehh..apalah sngt setakat nk pnjt naik atas tu...kalu gelongsor kebawah tu betul la aku takut (gelongsor kebawah terus keeeoottt la)...

Mula2 Bang Rokim naik...zusssss..terus smpai atas..Mak oiiii..lajunya mcm Axion pencuci pinggan magkuk...Skang turn aku...
tangga tingkat 1-3....selamba rock
tangga tingkat 3-6...steady lg
tangga tingkat 6-8...ummh..ummh..dh start lenguh dah
tangga tingkat 8-10...mak oii...5 kali berenti smbil tangan mengeletar..
tangga tingkat 10-kedalam crane...berpeluh smpai basah baju & seluar...nasib baik Bang rokim tarik tangan aku..

Sebenarnya tangga dia bulat (macam gelung rotan yg muat 1 orng dalamnya) dibuat dr besi bulat berjejari 10mm..bayangkan kaki nk pijak camna..kalu macam ekskelator kt shopping complex tu ok la...

Tp aku berjaya bukti kt org asing yg aku pun boleh buat..hehehe ( walaupun aku dh mengucap banyak kali...)

16 comments:

kikiEy said...

hye,

salam ziarah.

trimas 4 da wish:]

hurm,

nice shot

hanis said...

panjat bumbung umah bleh lah... nak panjat crane... tatotnyer... gagaga~

Qaseh.Darwisy said...

makkk aiihhh..tingginyo...Aduh,nk try jugok..

Tadi g interview kat consultant d s.alam..try masuk consultant ploks..letih la ngan contractor ni..pressure..

UXOP said...

kikiey,
salam ziarah jugak..
nice shot ke.. TQ

Cik Hanis,
pnjt bumbung umah tu ms banjir..
tp kalu bumbung pun dh tenggelam nk pnjt apa lak ye...emmm pnjtkn doa banyk2

UXOP said...

Cik Qaseh,
try la..try la..
try tgk je la ye..hehe

Consultant?.. consultant QS bnyk trlibat dgn BOQ & kontrak je ye (kalu tk silap)..emmm..ok la tu..rileks skit..kalu dgn contractor mst pening sbb bnyk kerja kene buat...
Apa2 pun gud luck..mudah-mudahan dpt...

hey...ini aku said...

wah uxop, best ar boleh tangkap gambar sambil panjat2. semua view dari tempat tinggi. err.. boleh tolong ambik awan untuk saya?:)

UXOP said...

Cik Dinie,
Gmbr awan sy ade..nnti next blog sy masukkan..

tp pelik le..sy pnjt dgn ape ye ms amik gmbr awan tu...pnjt dgn pokok kekacang ke atau nek rusa santa klaus..kalu tidak bley amik awan skali buh dlm tupperware

o-y-e-t-t said...

weihh...tada goyang kaaa panjat itu barang???kan menatang tu kalu ade angin jee dier punya goyang satu macam

UXOP said...

o-y-e-t-t,
Goyang dia tk mcm goyang gigs /dangdut..sekali angin sepoi2 dtng pun ,kau rasa mcm nk jatuh dr kpl terbang..

alif-mikail said...

untung la ada kamera mahal! dengki koi!

UXOP said...

Brother Alif,
aok silappp...gmbr atas crane tu guna kamera 1.3MP PDA & gunung tu
cuma kamera RM600 je (Nikon 7.1MP) bkn SLR mahai tu..tp yg mahal tu
skill org yg amik gmbr (kalu yg ni bolek la aok dengki..haippp)

poyotito's said...

peh boleh tahan tinggi juga tu beb!!

man_helang said...

pehal ko nih round blog aweks jek nih...carik calon ker??? lahanat tul...asal aweks cepat jek ko usha ekkkk

UXOP said...

Poyotito's:
Antu galah pun slender nk pnjt crane tu..

Man:
isk..kau ni..aku solo lg,kau dh berduet. smbil menyelam tangkap ikan le..aku trpkse usha blog aweks sbb blog kau dh penuh sarang labah2...ape ke hel ni..
calculation progres ari tu ok ke...

mountdweller said...

Saudara,

Walau pun benda tu adalah biasa bagi saya dan pendaki lain tetapi untuk panjat tangga setinggi 10 tingkat amat memenatkan walau tidak gayat. Tetapi bagi yang gayat, pertama basah dengan peluh dan kedua akan basah dengan kencing!

UXOP said...

Pakcik Din :
Apa yg Pakcik bagitau tu betul..basah berpeluh sbb letih dan sbb kedua tu kerana takut & gayat(kalu tgk bawah)..ditambah pula dgn goyangan dr angin..tp basah seluar sy tu sbb kaki & paha menggeletar semasa pnjt..begitu juga ms pnjat bukit yg curam..

Islamic Clock