Thursday, April 30, 2009

Aku yg tak ikhlas?

Gambar masa aku tgh ulat time keja..tp tak sampai
tahap ulat bulu.Gambar ni xde kene mengena dgn
entry citer ni sbb aku bukan anak raja..kui3..aku budak kampung aje..
Sapa nak tau kisah aku?

Citer samada aku ikhlas atau tak adalah begini :

Selepas peksa SPM,aku membuat kerja sambilan di rumah sepupu yg mengusahakan batik.Masa tu jd pelukis (mencanting guna lilin)..1helai kain yg dilukis boleh dpat RM 7 ke RM 12 bg kain (lupa lak nama..broket!soket.ntah.lebih kurang satin je kain tu) dan RM1 bagi kain maxi..jadi anggaran 1bulan masa tu dapat RM1k hingga RM1.3k..masa tu memang berduit.Tapi aku simpan utk sambung belajar ja..maklumlah tak smpai ati nk minta duit kat mak ayah yg mmg bergaji kecik (RM350 sbb hanya ayah aku kerja-masa tu. keja dia potong rumput kat PPH Pengkalan Chepa).
Tak kesah janji halal je ye..apa nak malu..

Pada bulan pertama aku dapat duit gaji dlm RM 1k tu aku simpan 500,pastu bg kt org tua 300 dan baki ada 200.

Aku dh berkira2 dgn mmber nak gi KB ari sabtu nak maen video game sbb ms tu tgh gedebe lg (maaf ye Pakcik Din)..Ntah..tengah sembang2 aku belek paper Mingguan Malaysia..
Tiba-tiba mata aku tertarik dgn satu artikel keluarga yang miskin dan menderita.Errr..nama keluarga tu aku dh lupa.Tapi mmg ibu tunggal tu terpaksa mmbesarkan anak yg seramai 5 orang.5-5 masih bersekolah tambahan lak ibunya kerja kampung.Aku amik alamat keluarga tu.
Keesokan harinya aku nekad nak derma RM50 dari baki duit gaji.Jadi aku masukkan 1keping note RM50 tu dan sekeping kertas dalam envelop dan pos kan kt family tu.Entah apa yang aku fikir pada masa tu pon xtau lah...Tp kat kertas tu aku tulis : "Makcik, ni saya dermakan duit RM 50 utk keluarga Makcik.Saya cuma pinta Makcik doakan saya berjaya dalam SPM saja.Terima kasih"...

Pada pandangan anda semua,adakah berkat atau tak derma saya tu?..saya pun keliru..Tapiiiii

Saya berjaya mendapat SPM 20Agg pangkat 1 aliran sains dan seterusnya dpt offer dr USM dan UPM.Saya reject USM dan UPM sbb yuran sngt mahal dan masuk Dip UiTM(ms tu ITM lg) sbb yuran murah dan dpt mkn free..ngeee..syok dpt mkn pree ni..lps tu terlontar kt ITM Penang 1st batch (ms tu bangunan skolah) then sambung Degree kt Shah Alam..Mungkin berkat doa org yg susah tadi..mana tau..Allah saja yg tau..

Kekadang hidup ni permulaannya amat sukar tetapi apabila Allah membuka jalan dgn setiap sedekah yang kita lakukan, maka pada masa itu..Masya Allah...tiada apa2 pon yg boleh menghalangnya lagi utk kita mendapat rezeki berganda-ganda...

10 comments:

hanis said...

saya setuju..
kadang2 berat kita nak hulur derma.. tapi sebenarnya... lagi banyak menderma lagi banyak rezeki yg kita terima.. siyes.. peristiwa sebegini sering kali berlaku pada diri saya...

miss lolly a.k.a luvfareda said...

emh..

sokong hanis tu!

alif-mikail said...

ulat gorgon!~!!!!

UXOP said...

Hanis,
Alhamdulillah kalu cenggitu ye..
tak rugi apa2 kita derma kt org ssh sbb hidup di dunia ni pun kita still berkongsi udara,matahari,air dsb tak kira miskin kaya..hope u continue yur sincere effort..gudluck ya..
mkn angin tu pon kira murah rezki gak tu..hehe

UXOP said...

Fareda,
jgn cpat putus asa..rezki Allah ni banyak cuma nk tentukan halal atau tidak je..jawab peksa baik2..jgn tebolagh(cuai)ms final..selalu org gagal peksa ada 2:
1.mmg tak tahu langsung-otak blank.
2.mmg tahu tapi idea datang mencurah2 pastu hilang sbb tak tahu nk jawab mana satu(must cool n steadi at exam hall Cik Lolly ooii)..

UXOP said...

Bro Alif-mikail,
Gorgon tu ada iras-iras ulat tiket kat pudu tak?hehee..

pink_butterfly said...

tu la,

rzeki ALLAH bg tak rugi klu kita kongsi2kn ngn org lain kn...

xpa, berkat atau x derma tu kita serah ja pada ALLAH, yg pnting time derma tu, niat hati kita ikhlas...=p

UXOP said...

Yann (cik rama2),
betul apa Yann bgtau tu..buat dulu lps tu berserah je dekat Allah..
Allah lebih tau niat kita tu..
Thanx sbb berkongsi pendapat dgn kami suma..harap2 Yann sekeluarga sihat wal-afiat..

LiPaNkEtaWa said...

gila promote diri sendri..
siap tayang gamba tuu..
cam pelaq ahh..

UXOP said...

Lipan..
kah3..baru ang tau..
jgn jeles wei..

Islamic Clock