Sunday, July 19, 2009

Wasiat Rasullullah S.A.W Kepada Wanita

Telah bersabda Rasullullah S.A.W maksudnya "Kebanyakkan wanita itu adalah isi neraka dan kayu apinya"..Saidatina Aisyah bertanya,"Mengapa wahai Rasullullah?"..Rasullullah menerangkan :

1) Kerana kebanyakkan perempuan itu tidak sabar dlm menghadapi
kesusahan,kesakitan dan cubaan .Cnthnya kesakitan melahirkan anak, mendidik anak-anak, melayan suami serta malas melakukan kerja-kerja di rumah.

2) Tidak bersyukur/berterimakasih diatas kemurahan Allah yang didatangkan melalui suaminya.Dunia moden ini kebanyakkan wanita jarang mengucapkan terima kasih diatas pemberian suaminya).

3) Sering kufur/ingkar nikmat pemberian Allah.Contohnya apaila berlaku pertengkaran ada isteri yang mengatakan "Sudah 10tahun saya kawin dgn awak tapi tak ada apa-apa pun!"

4) Suka bercakap perkara yang sia-sia dan menghampiri fitnah.Contoh terdekat ialah mengumpat dan bermesyuarat hal-hal perabot mewah/barang kemas di rumah sehingga menjatuhkan maruah org yg tak memilikinya.

5) Kurang akal dan kurang ilmu pengetahuannya terutama sekali dalam ilmu agama.Contohnya akibat kejahilan ilmu agama mereka sering tertipu / terpengaruh dgn pujuk rayu lelaki,rakan-rakan,sekeliling dan suasana kemewahan-kemewahan yang secara lahiriah.

2 comments:

miss lolly said...

berat kang tangggungjwb wanita.

lelaki lak ape wasiat dr rasulullah? hihi

UXOP said...

Lol que..

Mmg benar..Rasullullah selalu berpesan supaya wanita berjaga2 kerana sgt lemah..walpon wanita moden tampak boleh berdikari tp naluri wanita itu tkkn hilang dlm dirinya..mgkin sbb dia tk nak tunjuk kelemahan kat org sekeliling..

Tanggungjawab lelaki juga berat..dia kene jaga/lindung. wanita2 yg lemah itu sebaik mungkin..tidak boleh dera(mental fixikal),cannot create unharmony condition dan kene jaga maruah wanita2 ni..

Jatuh bangun lelaki adalah kerana wanita..tgk laki2 kt kelate,suma berjaya sbb wanitanya berjaya..

isteri tlng suami berniaga..bila laki pi siam, dia akan belasah laki dia smpai sedar..huhhuu

k.lah cukup syarahan sy tuk kelas saikologi kewanitaan ni..kamoo suma leh take-5..muhaahaa

Islamic Clock